Purple Bow Tie

Thursday, 22 September 2016

kehidupan sebagai pelajar ...

kehidupan sebagai pelajar ni ada banyak cabarannya .. ada kawan yang susah senang bersama , ada kawan yang waktu senang sahaja bersama tapi bila waktu susah , lari tinggalkan kita begitu sahaja .. Bila kita dah terlalu baik dengan kawan , kawan tu buat jahat pada kita .. hmm erti kata lain , buat baik , dipijak-pijakkan , bila buat jahat semua orang jauhkan diri .. kalau macam tu lebih baik hidup sorang2 .. Susah nak jumpa kawan yang betul2 baik dengan kita .. kadang2 ade kawan yang tak puas hati dengan kita atas sebab ? sebab apa pun tak tahu la .. nak kata tolong dye waktu susah , kita tolong .. nak kata kita dah buat baik dengan dye , dah buat sehabis baik .. hmm tak tahu la .. last2 sem ni banyak pulak dugaan yang berlaku .. tapi di saat setiap yang berlaku , pasti ada cara penyelesaiannya .. Allah s.w.t nak uji sekuat mana hambanya sanggup menghadapi ujian yang diberi .. 

Pesanan di sini .. 

Kita sebagai manusia , jangan la ada sifat iri hati dengan kawan , kita juga sebagai seorang manusia .. cuba la ada sifat saling tolong menolong antara satu sama lain , jangan pinggirkan kawan yang lain dan berkawan lah dengan semua orang tidak kira paras rupanya cantik atau kurang . 

Friday, 4 March 2016

2016

Assalamualaikum dan hai  :) .. 

Rasa macam dah lama je tak update blog .. hmm tapi memang dah lama tak update blog , huu .. confident untuk menulis dekat blog tu tak ade .. Alhamdulillah .. diri ini masih di beri kesempatan untuk menikmati kehidupan di dunia dan kini umur ku sudah meningkat 23 tahun . Sekarang aku sambung belajar sebagai pelajar ijazah sarjana muda komputer sains(kepujian) pengkomputeran multimedia ( Bachelor of Computer Science(Hons) Multimedia Computing ) di UiTM Jasin , Melaka.

 Semakin tinggi peringkat pembelajaran , semakin mencabar untuk kite mengharunginya . Pelbagai perasaan yang ada , sedih , gembira , kecewa , geram , kecik hati .. semua tu pasti ada ,. Sem lepas , sem yang boleh di kategori kan mencabar jugak . Sem yang banyak projek yang kena buat . group projek yang terumbang ambing . tapi alhamdulillah . semua tu dapat di harungi dengan berkat kesabaran ,. Kalau ikutkan hati , nak je quit .. tapi bila di fikirkan balik . ini penentu masa depan sendiri . Alhamdulillah .. aku lulus semua subjek untuk sem lepas .... TAPI TAPI TAPI .. sem 5 bakal mencabar . sebab sem 5 pelajar ijazah mula untuk buat proposal fyp . fyp stands for Final Year Projek dan wajib ambik untuk semua pelajar ijazah .,. hmm dia seakan teasis macam tu la kot . huu .. 

Tajuk untuk fyp aku adalah Gamified FYP Evaluation System . Dimana aku kena buat system yang di dalam system tu ade game .. aku pun tak berapa nak pasti sebab tajuk tu tajuk daripada pensyarah . sbb tajuk aku sebelum ni kena reject sebab tak sesuai .. huu , memang tertekan sbb semua persiapan untuk buat system tu dah ready tapi bila jumpa dengan pensyarah . pensyarah kata tak sesuai . frust jugak la .. rasa macan nak give up . dan aku decide untuk amek tajuk daripada pensyarah aku , walaupun tajuk tu agak menggerunkan tapi aku cabar diri ini untuk ambil tajuk tu untuk tajuk fyp . InsyaAllah , aku berharap dapat buat dengan jayanya sehingga sem 6 . amin ...



p/s kepada adik2 yang baru dapat result SPM semalam , akak harap , awak semua pilih course yang awak minat k . Jika result tak berapa cantik , awak pilih course yang sesuai dengan result awak k . akak cakap macm tu sebab dulu result spm akak tak cantik dan akak tak ada pilihan lain , akak terpaksa korbankan course yang akak minat , dan alhamdulillah akak dapat course sains komputer dan sekarang akak sambung course multimedia pula .. yang penting korang semua jangan putus asa . :)


Monday, 21 July 2014

Persiapan Raya 2014

Assalamualaikum dan salam 23 Ramadhan

Pejam celik pejam celik , tinggal lagi beberapa hari lagi untuk kite menyambut Hari raya Aidilfitri , mesti korang semua tengah buat persiapan untuk hari raya kan . Tempat yang paling ramai orang pergi adalah Jalan TAR , dekat situ banyak gila baju raya , kasut , beg , dan macam-macam lagi , kalau pergi sana , memang xboleh nak berjalan , sesak , nak cari tempat parking pon susah . So , for this year untuk korang yang belum beli ape-ape lagi untuk raya ni boleh  visit page ( Cala Qisya.) Cala Qisya ?. siapa tak kenal dengan butik Cala Qisya,butik ni famous dengan jubah dan shawl . bagi mereka yang berminat nak pakai jubah untuk raya ni boleh la tengok2 dan beli . Untuk kasut , korang boleh tengok page ( Cala Man ) . Raikan hari raya korang dengan menggayakan pakaian yang cantik dan sopan . :)

# Dan tak lupa jugak untuk saudara kita di Gaza , sumbangkan bantuan yang dapat meringankan kesakitan dan penderitaan mereka , dan sama-sama  juga kita sedekahkan Al-Fatihah untuk penumpang-penumpang MAS MH 17 .

Thursday, 17 July 2014

MH17

Allahuakhbar .
Pagi ini dikejutkan dengan berita kapal terbang milik malaysia MH 17 terhempas di Ukraine yang  ditembak oleh pemisah ruang udara Ukraine menggunakan peluru berpandu Buk,sejenis peluru berpandu darat ke udara.Sedih mendengar berita ini,ada yang mengatakan Ukraine ingat kapal yang ditembaknye itu kapal rusia,kerana sekarang ni rusia dengan ukraine berperang,apabila kapal terbang MH17 ditembak dan terhempas , mereka menyalahkan antara mereka,Ukraine salahkan Rusia , Rusia salahkan Ukraine..Disebabkan peperangan antara mereka , Malaysia yang menjadi mangsa . Jumlah kesemua penumpang MH 17 :

  • Penumpang peawat MH 17 bagi rakyat belanda : 143 orang
  • Penumpang Kapal Terbang MH 17 bagi rakyat Australia : 27 orang
  • Penumpang Kapal Terbang MH 17 bagi rakyat MAlaysia : 20 orang(2 bayi)
  • Pumpang Pesawat MAS MH 17 bagi rakyat Indonesia : 11 orang (1 bayi)
  • Penumpang MAS MH 17 bagi rakyat British : 6 orang
  • Penumpang MAS MH 17 bagi rakyat Jerman  : 4 orang
  • Penumpang MAS MH 17 bagi ralyat FIlipina : 3 orang
  • Penumpang MAS MH 17 bagi rakyat Kanda : 1 orang
  • Penumpang MH 17 bagi rakyat Amerika Syarikat : 23 orang 
  • Tidak diketahui : 39 orang
  • Jumlah warga Malaysia : 35 orang
  • Jumlah penumpang : 280 orang
  • Kru teknikal MAS MH 17 : 4 lelaki
  • Kru Kabin MAS MH 17 : 11(3 lelaki/8 wanita)
Kita sebagai rakyat Malaysia sama-sama lah berdoa untuk semua penumpang MH 17 dan berharap segala operasi yang dilancarkan oleh kerajaan Malaysia berjalan dengan lancar.




Wednesday, 16 July 2014

Sejarah Peristiwa Penurunan Al-Quran(Nuzul Al-Quran)

Allah SWT telah menurunkan al-Quran sebagai satu mukjizat terbesar yang membuktikan kerasulan Nabi Muhammad SAW dan kewujudan Allah SWT dengan segala sifat-sifat kesempurnaannya. Membaca al-Quran serta menghayati dan mengamalkannya adalah satu ibadat sunnah.
Maka peristiwa Nuzul al-Quran memberi makna terlalu besar kepada umat Islam dan kehidupan Nabi SAW khasnya. Ayat al-Quran diturunkan Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW. melalui perantaraan Malaikat Jibril secara berperingkat-peringkat hingga menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini.
Al-Quran dinukilkan kepada kita secara mutawatir, pasti dan qat’i serta ditulis mashaf yang hari ini lebih dikenali sebagai mashaf ‘Uthmani. Adalah wajar bagi umat Islam mengkaji sejarah al-Quran dan perkara yang berkaitan dengannya.
NUZUL AL QURAN ( 24 RAMADHAN )
Peristiwa agung dan istimewa dalam sejarah umat ialah malam diturunkan al-Quran (Nuzul al-Quran) yang berlaku pada 24 Ramadhan. Ia juga disebut Allah sebagai malam yang diberkati (lailatin mubarakah).
Firman Allah SWT.:
“Sesungguhnya Kami telah menurunkan Al-Quran itu pada malam yang berkat.” (Surah al-Dukhan ayat 3).
“Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar.” (Surah al-Qadr, ayat 1).
“Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekelian manusia, dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan menjelaskan perbezaan antara yang benar dan yang salah.” (Surah al-Baqarah, ayat 185)
‘Malam yang berkat’ yang dinyatakan Allah SWT dalam surah al-Dukhan itu adalah malam yang penuh dengan kebaikan dan rahmat, yang lebih besar keutamaannya dari amalan seribu bulan. Maka Allah SWT telah memilih tarikh turun kalam-Nya buat pemimpin umat sejagat Nabi Muhammad SAW yang penuh dengan kemuliaan itu untuk berlaku pada hari yang mulia iaitu malam al-Qadr itu sendiri.
Ketiga2 ayat ini menunjukkan penurunan berlaku pada bulan Ramadhan dan secara khususnya ia diturunkan pada malam al-Qadr yang merupakan suatu anugerah Allah buat mereka yang menghidupkan malam-malam pada bulan Ramadhan.
MAKNA NUZUL AL QURAN
Nuzul al-Quran bererti penurunan al-Quran dari langit kepada Nabi Allah yang terakhir. Perkataan Nuzul dalam pelbagai wajah sama Ada kata nama, kata perbuatan atau lainnya digunakan dalam al-Quran sebanyak lebih kurang 290 kali. Sebagai contoh, “Dia yang telah…..menurunkan hujan.” (al-Baqarah:22), dan “Dialah….yang menurunkan Taurat Dan Injil.” (Ali Imran:3).
‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah, iaitu berpindah dari atas ke bawah atau turun dari tempat yang tinggi. ‘Al-Quran’ pula bermaksud bacaan atau himpunan, kerana al-Quran itu untuk dibaca oleh manusia dan di dalamnya terhimpun ayat-ayat yang menjelaskan pelbagai perkara yang meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, munakahat, sains, teknologi dan sebagainya.
Kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang terlepas atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:
وَمَا مِن دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا طَائِرٍ يَطِيرُ بِجَنَاحَيْهِ إِلَّا أُمَمٌ أَمْثَالُكُم ۚ مَّا فَرَّطْنَا فِي الْكِتَابِ مِن شَيْءٍ ۚ ثُمَّ إِلَىٰ رَبِّهِمْ يُحْشَرُونَ ﴿٣٨﴾
Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)
Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.
TARIKH SEBENAR NUZUL AL-QURAN
Secara tradisinya umat Islam di Malaysia memperingati dan menyambut peristiwa Nuzul Al-Quran pada 17 Ramadhan, yang sepatutnya dibuat sambutan pada setiap 24 Ramadhan.
Peristiwa Nuzul Al-Quran yang dikatakan berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad SAW., bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M, ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira. Namun sesungguhnya pendapat yang lebih tepat tentang turunnya al-Quran ialah pada malam Isnin, tanggal 24 Ramadhan bersamaan 13 Ogos 610 M.
Pendapat yang mengatakan berlakunya pada 17 Ramdhan adalah berdasarkan ayat ke 41 dari Surah Al-Anfaal. Surah ini hanyalah difokuskan kepada perisytiwa perang Badar bukannya al-Quran. Firman Allah dalam ayat ke 41 surah al-Anfal itu:
إِن كُنتُمْ آمَنتُم بِاللَّـهِ وَمَا أَنزَلْنَا عَلَىٰ عَبْدِنَا يَوْمَ الْفُرْقَانِ يَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعَانِ ۗ وَاللَّـهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ ﴿٤١﴾
“…jika kamu beriman kepada Allah dan apa-apa yang Kami turunkan kepada hamba Kami (Nabi Muhammad SAW) pada hari Furqan, iaitu di hari bertemunya dua pasukan (diperang Badar, antara muslimin dan kafirin)…” (8 : 41)
Ayat tersebut tidak ada sangkut-pautnya dengan Nuzul Al-Quran.
Menurut riwayat dari Ibn Abbas, ayat tersebut hanya penjelasan tentang hukum pembahagian harta rampasan perang seperti yang terdapat pada awal ayat tersebut.
“ Ketahuilah sesungguhnya apa saja yang dapat kamu peroleh sebagai rampasan perang, maka sesungguhnya seperlima untuk Allah, RasulNya, kerabat-kerabat (Rasul), anak-anak yatim, orang-orang miskin dan ibnussabil (orang yang sedang dalam perjalanan)…”.
Justeru tarikh yang lebih tepat tentang Nuzul al-Quran adalah pada 24 Ramadhan kerana ia berdasarkan ayat 1 Surah Al-Qadr dan ayat 1-4 Surah Ad-Dukhan yang telah dihuraikan di atas.
PERINGKAT PENURUNAN AL-QURAN
Para ulama menyatakan penurunan al-Quran berlaku dalam dua bentuk iaitu secara sekaligus, Dan berperingkat. Walau bagaimanapun mereka berselisih pendapat tentang berapa kali berlakunya penurunan al-Quran secara sekaligus. Terdapat tiga pandangan mengenai hal ini, iaitu;
Pertama, Penurunan al-Quran dari Allah SWT ke al-Lauh al-Mahfuz;
Kedua, Dari al-Lauh al-Mahfuz ke Bait al-‘Izzah di langit dunia; dan
Ketiga, Penurunan kepada Jibril a.s. dalam tempoh 20 malam.
Al-Suyuti dalam kitabnya ‘al-Itqan if Ulum al-Quran’ berdasarkan tiga riwayat oleh Ibn ‘Abbas, Hakim Dan al-Nasa’i, hanya membahagikan kepada dua peringkat sahaja iaitu dari al-Lauh Mahfuz ke Bait al-‘Izzah Dan dari Bait al-‘Izzah kepada Rasulullah SAW melalui Jibril a.s.
1. Dari Allah SWT ke al-Lauh al-Mahfuz.
Penurunan ini berlaku sekaligus dengan tujuan untuk membuktikan ketinggian Dan kekuasaan Allah SWT. Para Malaikat menyaksikan bahawa segala perkara yang ditentukan oleh Allah SWT di Luh Mahfuz ini benar-benar berlaku. Pendapat ini disandarkan kepada ayat 21 dan 22 surah al-Buruj yang berbunyi,
بَلْ هُوَ قُرْآنٌ مجيد فِي لَوْحٍ مَحْفُوظ .
“(Sebenarnya apa yang engkau sampaikan kepada mereka bukanlah syair atau sihir), bahkan ialah Al-Quran yang tertinggi kemuliaannya; (Lagi yang terpelihara dengan sebaik-baiknya) pada Luh Mahfuz.” (al-Buruj:21-22)
2. Dari al-Lauh al-Mahfuz ke Bait al-‘Izzah di langit dunia
Penurunan kali kedua secara sekali Gus dari al-Lauh al-Mahfuz ke Bait al-’Izzah di langit dunia dipercayai berlaku berpandukan kepada tiga (3) ayat al-Quran sebagaimana yang diriwayatkan oleh Ibn ‘Abbas;
Allah SWT berfirman, dalam al-Baqarah, ayat 185:
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
“(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadhan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk Dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadhan (atau mengetahuinya), maka hendaklah dia berpuasa bulan itu dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah dia berbuka, kemudian wajiblah dia berpuasa) sebanyak Hari yang ditinggalkan itu pada hari-Hari yang lain. (Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan dan Dia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan) dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjuk-Nya dan supaya kamu bersyukur.”
Firman Allah SWT, dalam ad-Dukhan, ayat 3:
إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرِينَ
“Sesungguhnya Kami telah menurunkan Al-Quran itu pada malam yang berkat; (Kami berbuat demikian) kerana sesungguhnya Kami sentiasa memberi peringatan dan amaran (jangan hamba-hamba Kami ditimpa azab).”
Firman Allah SWT dalam al-Qadr, ayat 1:
إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ
“Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar.”
Ibn ‘Abbas juga menyatakan mengikut apa yang diriwayatkan oleh Said b. Jubayr: “Al-Quran diturunkan sekali gus pada malam yang penuh berkat.” Ikrimah pula meriwayatkan ‘Abdullah bin ‘Abbas berkata: “Al-Quran diasingkan daripada al-Dhikr ‘الذكر’ dan ditempatkan di Bait al-‘Izzah di langit dunia.
Ibn Marduwayh dan al-Baihaqi mencatatkan perbualan antara ‘Atiyyah bin al-Aswad dan ‘Abdullah bin ‘Abbas yang mana ‘Atiyyah agak keliru mengenai penurunan ayat-ayat ini, “Pada bulan Ramadhan al-Quran diturunkan”, dan “Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar”, ia juga diturunkan pada bulan Syawwal, Dhu al-Qaedah, Dhu al-Hijjah, al-Muharram, Safar dan Rabi’ al-Awwal.” Kemudian Ibn ‘Abbas menjelaskan: “Al-Quran diturunkan pada malam Lailatul-Qadar sekali gus kemudiannya untuk diwahyukan kepada Rasulullah s.a.w. secara beransur-ansur selama beberapa bulan dan hari.”
3. Dari Bait al-’Izzah kepada Rasulullah SAW
Menurut sebuah riwayat oleh Ibn Abbas dan pandangan majoriti para mufassirin, Al-Quran diturunkan sekaligus ke ‘Baitul Izzah’di langit ke dunia pada malam ‘Lailatul Qadar’. Sedangkan Al-Quran yang diturunkan ke bumi dan diterima Rasullullah sebagai wahyu terjadi secara beransur-ansur selama sekitar 23 tahun.
Al-Quran mula diturunkan kepada Rasulullah SAW secara beransur-ansur sejak baginda dilantik menjadi Rasulullah SAW dan selesai apabila baginda hampir wafat, iaitu dalam tempoh masa 22 tahun 2 bulan 22 hari atau 23 tahun, 13 tahun di Mekah dan 10 tahun di Madinah al-Munawwarah. Ayat-ayat dan surah-surah yang diturunkan sebelum peristiwa hijrah dikenali sebagai Makkiyah dan yang diturunkan selepas peristiwa hijrah dikenali sebagai Madaniyyah .
Mengikut pendapat ini, Jibril a.s. diberi Malam Lailatul-Qadar setiap tahun, dari mula turun wahyu hingga ke akhirnya sepanjang tempoh kenabian, sebahagian daripada al-Quran disimpan di Bait al-‘Izzah yang mencukupi baginya untuk disampaikan kepada Rasulullah SAW dalam masa 20 tahun. Pandangan ini dipegang kuat oleh al-Mawardi.
RasululLah SAW bersabda: “Al-Quran diturunkan sekali gus oleh Allah ke langit dunia pada malam al-Qadr kemudian ia diturunkan secara berperingkat dalam masa 20 tahun” (Hadis riwayat Ibn Abbas.)
Sebahagian ulama berpendapat penurunan al-Quran hanya sekali sahaja iaitu daripada Allah SWT terus kepada Rasulullah SAW melalui Jibril secara berperingkat dan bukannya tiga kali dari Allah SWT ke al-Lauh al-Mahfuz, ke Bait al-‘Izzah dan kepada Rasulullah SAW.
AYAT PERTAMA DAN TERAKHIR
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.
”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)
Dan peristiwa ini terjadi ketika Rasulullah SAW sedang bertahannus (menyendiri) di Gua Hira. Sedangkan ayat Al-Quran yang terakhir sekali diturunkan adalah ayat-ayat riba iaitu ayat 278 sehingga 281 dari surah Al-Baqarah.
CARA-CARA AL-QURAN DIWAHYUKAN
Isteri Rasulullah SAW, Saidatina Aishah, meriwayatkan sebelum Nabi Muhammad diangkat menjadi Rasul, beliau bermimpi perkara yang benar lalu beliau menyendiri di gua Hira’ beribadah kepada Allah SWT untuk selama beberapa tahun. Di gua berkenaanlah baginda menerima wahyu yang pertama.
Harith bin Hisham, seorang sahabat Rasulullah SAW, pernah bertanya kepada Baginda bagaimana Wahyu diturunkan kepadanya. Rasulullah menjawab, ”Kadang-kadang wahyu datang kepada-Ku dengan gema (desingan) loceng Dan ini amat berat bagi-Ku, Dan sementara bunyi itu hilang aku mengingati apa yang disampaikan kepada-Ku. Kadang Ia datang dalam bentuk jelmaan malaikat kepada-Ku merupai lelaki, bercakap dengan-Ku Dan aku menerima apa saja yang disampaikannya kepada-Ku.”
Nabi Muhammad SAW mengalami bermacam-macam cara dan keadaan semasa menerima wahyu. Antara cara-cara Al-Quran diwahyukan adalah:
1. Menerusi mimpi yang benar (al-Rukya al-Sadiqah) Malaikat memasukkan wahyu itu ke dalam hatinya. Dalam hal ini, Nabi SAW tidak melihat sesuatu apa pun, hanya beliau merasa bahawa itu sudah berada di dalam kalbunya. Sebagai contohnya Nabi pernah bersabda mengatakan: “Ruhul Quddus mewahyukan ke dalam kalbuku bahawa seseorang itu takkan mati sehingga dia menyempurnakan rezekinya yang telah ditetapkan oleh Allah“. ( As-Syura: 51)
2. Malaikat menampakkan dirinya kepada Nabi SAW menyerupai seorang lelaki yang mengucapkan kata-kata kepadanya sehingga beliau mengetahui dan hafal benar mengenai kata-kata itu.
3. Wahyu datang kepadanya seperti gemercingnya loceng. Cara inilah yang amat berat dirasakan Nabi SAW. Kadang-kadang pada keningnya terdapat peluh, meskipun turunnya wahyu itu di musim yang sangat dingin. Ada ketikanya, unta beliau terpaksa berhenti dan duduk kerana merasa amat berat.
Diriwayatkan oleh Zaid bin Tsabit: ” Aku adalah penulis wahyu yang diturunkan kepada Rasulullah. Aku lihat Rasulullah ketika turunnya wahyu itu seakan-akan diserang demam yang kuat dan peluhnya bercucuran seperti permata. Kemudian setelah selesai turunnya wahyu, barulah beliau kembali seperti biasa”.
4. Malaikat menampakkan dirinya kepada Nabi SAW. dalam rupanya yang benar-benar asli sebagaimana yang terdapat di dalam surah An- Najm ayat 13 & 14 : “Sesungguhnya Muhammad telah melihatnya pada kali yang lain (kedua). Ketika (ia berada) di Sidratulmuntaha”
5. Malaikat mewahyukan kepada Nabi SAW dari atas langit seperti yang berlaku dalam peristiwa al-Isra` wal Mikraj . Sesetengah ulamak berpendapat baginda SAW juga pernah berbicara secara langsung dengan Allah dan menerima wahyu seperti yang berlaku pada Nabi Musa.Perkara ini merupakan suatu khilaf di kalangan para ulamak.
TUJUAN AL-QURAN DITURUNKAN BERPERINGKAT
Tujuan Allah menurunkan secara beransur-ansur adalah bagi memenuhi objektif-objektif berikut :
Agar lebih mudah difahami dan dilaksanakan. Orang akan enggan melaksanakan suruhan dan larangan sekiranya suruhan dan larangan itu diturunkan sekaligus dalam kadar yang banyak. Hal ini disebut oleh Bukhari dari riwayat ‘Aisyah r.a.
Di antara ayat-ayat itu ada yang nasikh dan ada yang mansukh, sesuai dengan kamaslahatan. Ini tidak dapat dilakukan sekiranya Al Quran diturunkan sekaligus. (Ini menurut pendapat yang mengatakan adanya nasikh dan mansukh)
Turunnya sesuatu ayat sesuai dengan peristiwa-peristiwa yang terjadi akan lebih berkesan dan lebih berpengaruh di hati.
Memudahkan penghafalan. Orang-orang musyrik yang telah menanyakan mengapa Al Quran tidak diturunkan sekaligus, sebagaimana disebut dalam Al Quran surah Al Furqaan ayat 32:
“……mengapakah Al Quran tidak diturunkan kepadanya sekaligus….?”
Kemudian dijawab di dalam ayat itu sendiri:
“….Demikianlah, dengan (cara) begitu Kami hendak menetapkan hatimu..”.
FUNGSI AL-QURAN
Al-Quran mempunyai beberapa fungsi penting, diantaranya ialah:
1. Sebagai Mukjizat Nabi Muhammad SAW.
Al-Quran merupakan bukti kenabian dan kerasulan Nabi Muhammad SAW, sekaligus ianya menjadi bukti bahawa Al-Quran merupakan firman Allah SWT, bukannya ucapan atau ciptaan Nabi Muhammad SAW sendiri. Rasullulah SAW telah menjadikan Al-Quran sebagai senjata bagi menentang orang-orang kafir Quraisy. Didapati bahawa mereka sememangnya tidak mampu menghadapinya, padahal mereka mempunyai kemahiran menggubah bahasa-bahasa yang indah dalam ucapan dan sajak-sajak mereka. Al-Quran secara prisipnya telah mengemukakan cabaran kepada bangsa Arab menerusi tiga peringkat iaitu :
Peringkat pertama.
Mencabar mereka dengan keseluruhan Al-Quran dalam uslub umum yang meliputi orang Arab sendiri dan orang lain, manusia malah jin, dengan cabaran yang mengalahkan dan menjatuhkan mereka secara padu sebagaimana firmanNya.
“Katakanlah: Sesungguhnya jika manusia dan jin berkumpul untuk membuat yang serupa Quran ini, niscaya mereka tidak akan dapat membuat yang serupa dengannya, sekalipun sebahagian mereka menjadi pembantu bagi sebahagian yang lain.” (17 : 88)
Peringkat kedua.
Mencabar dengan sepuluh surah sahaja daripada Al-Quran. Sebagaimana firmanNya:
“Bahkan mereka mengatakan “Muhammad telah membuat-buat Al-Quran.” Katakanlah: Jika demikian, maka datangkanlah sepuluh surah yang dibuat-buat yang menyamainya, dan panggillah orang-orang yang kamu sanggup (memanggilnya) selain Allah, jika kamu memang orang-orang yang benar. Jika mereka (yang kamu seru itu) tidak menerima seruanmu, ketahuilah, sesungguhnya Al-Quran itu diturunkan dengan ilmu Allah” (11 : 13-14)
Peringkat ketiga.
Mencabar mereka hanya dengan satu surah daripada Al-Quran sahaja. Sebagaimana firmanNya:
“Atau (patutkah) mereka mengatakan: Muhammad membuat-buatnya (Al-Quran). (Kalau benar yang kamu katakan itu), cubalah datangkan satu surat seumpamanya” (10 : 38)
Dan cabaran ini diulangi di dalam firmanNya:
“Dan jika kamu tetap dalam keadaan ragu tentang Quran yang Kami wahyukan kepada hamba Kami (Muhammad saw), maka buatlah satu surat saja yang semisal Al-Quran itu…” (2 : 23 )
.
2. Sebagai Sumber Hukum Dan Aturan Hidup.
Ayat-ayat Al-Quran mengandungi peraturan tentang hukum-hukum siyasah negara, sosial, pendidikan, pengadilan, akhlak dan sebagainya. Semua aturan dan hukum ini wajib dijadikan sebagai pandangan hidup bagi seluruh kaum muslimin dan umat manusia untuk mengatasi semua permasalahan hidup yang dihadapinya.
Sememangnya penyelesaian yang diberikan oleh syariat Islam adalah merupakan penyelesaian yang sebenar-benarnya kearan ia satu-satunya perundangan yang dapat memenuhi fitrah manusia itu sendiri. Kemampuan syariat Islam dalam menyelesaikan pelbagai permasalahan kehidupan manusia inilah yang akan menjadikan Al-Quran sebagai mukjizat abadi yang paling menonjol di muka bumi.
copypaste :)

Saturday, 12 July 2014

come back ..

Assalamualaikum to all blog readers and happy fasting
Setelah sekian lama menyepi dalam dunia blogger , akhirnya diri ini kembali untuk kembali aktif .. InsyaAllah :)
.. Alhamdulillah , masih diberi kesempatan untuk menyambut ramadhan pada tahun ini , kali ini agak berbeza sedikit menyambut ramadhan . Setelah 3 tahun duduk di bumi dungun dan akhirnya kali ini aku dapat menyambut ramadhan bersama keluarga tersayang . Bercakap soal bulan Ramadhan pada tahun ini , banyak berita-berita sedih yang kita dengar dan amat menyentuh perasaan semua orang .. Antaranya
  1. Pemergian kawan baik  aku iaitu arwah azurawanie,21(02.07.2014,6.30 petang) . yang terlibat dengan kemalangan motorsikal arah terbabas .
  2. Berita tentang pemergian biduanita Negara , Almarhum Datuk Syarifah Aini yang kembali kerahmatullah pada 05.07.2014 ,1.30 pagi 
  3. Pemergian anak Linda Rafar pelakon dan penyayi kumpulan Ellite iaitu memen yang kembali kerahmatullah pada 05.07.2014 , 6.30 petang
dan baru-baru ini berita yang amat menyedihkan sekali adalah berita tentang saudara kita di Palestin, Ya Allah .. sedih hati aku melihat mereka  di sana , setiap hari pasti ada kematian , bukan sorang dua tapi beratus-ratus orang terkorban di sana . Allahuakhbar .. pilu hati ini melihat dan mendengar berita keganasan orang israel. Kita sebagai rakyat Malaysia , berdoa agar bumi Palestin diberi kehidupan yang aman dan memberikan sumbangan kepada mereka .. 


Saturday, 27 July 2013

malam 19 ramadhan.

Assalamualaikum ..

Alhamdulillah . syukur kepada Allah s.w.t , masih diberi nafas dan peluang untuk hidup di muka bumi ini . Sebelum tu , masih belum terlambat untuk aku mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN kepada semua umat Islam . Pejam celik pejap celik , sekarang dah masok malam yang ke 19 ramadhan .. rase mcm sekejap je mase berlalu . Oleh itu , jangan lah mensia-siakannye . ia datang setahun hanye sekali shje . dan belum tentu lagi lepas ni kite akan dapat merasa bulan ramadhan yang akan datang .
Ajal maut dan jodoh pertemuan di tangan Allah s.w.t ,mungkin esok lusa nyawa kita akan ditarik dan belum tentu kite akan hidup selama-lamenye . Ini adalah peringatan untuk kite semua . okay :)
Dah 3 kali aku berpuase di terengganu , sedih ?? ye memang aku sedih sebab xdapat nk berpuase dengan family .hmmm ..  xpe lah syafika , ini lah yang dikatekan lumrah sebagai seorang pelajar . kene berkorban . kite bukan nye pergi tempat yang xelok , kite pergi menuntut ilmu . dimane kite berpuase , same sahaje asalkan kite tidak tinggal dripd melaksanakan tanggungjawab  sebagai hamba Allah s.w.t . Hari khamis 01.08.2013 , kami pelajar uitm akan pulang ke kampung halaman masing2 . rase mcm xsabar2 je nak balek .Ya ALlah . hanya Allah s.w.t. yang tahu bertapa gembirenye aku nak balek berpuase dan sambut raya bersama keluarga tercinta . Sekarang ni pun , dah banyak lagu raya berkumandang di radio , semangat tu tinggi untuk balek .. lagi2 sebelah bilik aku ni setiap mase pasang lagu raya , siap karaoke bagai .. hahahha .. Akhir kata dari nur syafika jamanhuri . Selamat menunaikan ibadah di bulan Ramadhan . :)