Purple Bow Tie

Thursday, 25 April 2013

first and last day .

Assalamualaikum ..
hari adalah hari pertama dan terakhir aku bekerja .. huu .. the first thing aku nak cerite . pengalaman aku bekerja di GUARDIAN , kerja ni memang seronok tapi memenatkan , normal la tu kan , mane ade kerja yg tak memenatkan . hari pertame je dah penat and berhenti pulak tu .. haiiihh .. bab berhenti tu , nanti aku cerita . sekarang ni aku nk cerita suasana bekerja dekat sane . hari ni  aku shif pagi and aku adalah orang pertama yang datang tercongok dekat depan kedai *bangga sekejap sebab dtg awal . lepas 20 minit tgg sorang2 dekat situ , sorang staff guardian datang , aku ingatkan kak puteri sebab mase aku interview , kak anita (manager GURADIAN) suruh aku jumpa dengan dye pagi tu , aku baru nak tegor tapi dye dah mulakan dulu , waahh .. peramah sungguh , means tak la sombong yang disangkakan . sebab ade kawan aku cakap staff dekat GUARDIAN ni sombong . tapi tidak . name dye siti nursyamira and just call mira , baru habis sekolah , 18 tahun . dye ni suka bercakap orangnye , macam - macam dye cerite dekat aku , padahal aku baru dekat situ . ade lagi sorang staff yang peramah jugak tapi dye ni  stail suka cakap lepas mulut je , name dye siti fatehah . and call tehah , 20 tahun same with me . dye la yang ajar aku cara cashier , susun barang , bukak kedai and so on . memang fun la keje kat situ . bos kiteorang untuk shif pagi  adalah kak puteri , dye la yang dimaksudkan kak anita . kak puteri ni seorang yang tegas , suara dye ... kuat gile . kalo bercakap kat belakang , boleh dengar sampai  depan . hee , sorry kak puteri .. kak puteri ajar cara - cara masuk and check harga . kak puteri jugak lah yang terangkan function setiap barang dekat situ . pening jugak la nak mengingat . huu . The most important thing kiteorang kene buat bile customer datang , kene cakap " HAI , SELAMAT DATANG / WELCOME , BOLEH KAMI BANTU " .. aku ni dah lah malu nak cakap macam tu , mula - mula cakap . macam cakap untuk diri sendiri , slow sangat .. tapi lame - lame dah okay , sebab ramai customer yang datang  :)  yang bahagian tu dah okay , bahagian laen pulak tak hokey .. huu , mase customer tanye , "dik , dekat mane bahagian make up remover " . yang aku " hah , make up remover ?? " *dengan muka tercari-cari . nasib baek la aku dekat dengan area tu , so . pandang sebelah je dah nampak . konon - konon macam tahu la kat mane , padahal tercari - cari dimanakah? .. hahahaha , syafika - syafika .. lepas je kejadian tu , aku pun pergi satu tempat ke satu tempat untuk tahu kedudukan , function , jename dan laen - laen .. tepat jam pukul 2.30 petang , shif aku dah habis , kak nita panggil aku untuk bagi borang -borang yang perlu diisi  . balek je rumah , aku terus baring . Ya Allah , penatnye .. seluruh badan saket , yang pasti kaki lenguh teramat sangat , yela .. 6 jam tak duduk kot . balek tu aku mengadu kat mama , and aku cakap " mama , boleh tak kalau angah nak berhenti kerja ", mama terkejut " nak berhenti kerja ? "
aku pulak buat muka sedih + penat .. aku tak tahan nak kene berdiri sampai 6 jam and tak de rehat , mama pun cakap dekat abah . dari awal lagi abah tak gemar aku kerje sebab , aku still belajar and sekarang cuti sem 2 bulan , baek duduk dekat rumah , tolong ape yang patot , belajar kuatkan lagi bahasa inggeris dan ilmu agama . tepat jam 8.00 malam , aku call kak nita , mintak nak berhenti kerja . aku pun bagi alasan sebab aku nak berhenti and dye pun kate " okay lah kalo macam tu " , mula - mula dye terkejut jugak tapi dye tak boleh nak buat ape -ape , sebab tu keputusan aku nak berhenti .. "saya minta maaf kak nita "
fuuuhhh .. lega rasenye . walaupun hanye sehari bekerja , banyak pengetahuan yang aku dapat , jumpe pulak dengan kawan - kawan baru yang sporting . thank to kak nita sebab benarkan saya bekerja :)

No comments:

Post a Comment